werknemer-bezig-met-isoleren-huis

Wat is isoleren?

[lwptoc]

Wat is isoleren nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Isoleren betekenis is letterlijk afscheiden, afschermen of afsluiten en het wordt vooral gebruikt als men het heeft over het besparen van het energieverbruik (thermische isolatie) of in het geval van geluid: geluidsisolatie. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je woning isoleren je enorm kan helpen. Denk hierbij aan het isoleren van muren, dak, vloer en ramen zodat er zoveel mogelijk bespaard kan worden. Niet alleen op het energieverbruik maar tevens de maandelijkse kosten die ermee gepaard gaan. Het is een kleine investering die je in eerste instantie doet maar uiteindelijk betaalt het zich in tienvoud terug plus – en dat is wellicht het belangrijkste – je draagt je steentje bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. De onderstaande isolatie informatie zal je zeker van pas komen als je isolatiemaatregelen neemt!

Welke isolatie types zijn er?

Je huis isoleren kan op verschillende manieren en kan hierdoor door iedereen gedaan worden. Mocht je twijfelen aan je eigen kunnen – en dat is iets om je absoluut niet voor te schamen – dan kun je wellicht het beste een professional (of een handig familielid of vriend/in) inhuren die het werk aanpakt voor je! Hieronder zullen we alle soorten isolatie benoemen die zeker niet mogen ontbreken in een goed geïsoleerd huis. Bij nieuwbouw hoef je je vaak niet zorgen te maken over woning isoleren, maar zoek dat goed uit!

  • Spouwmuurisolatie

Meteen één van de belangrijkste is het isoleren van je muren. Bij huizen gebouwd na ongeveer 1920 of een wat jonger bouwjaar heb je vaak al een spouwmuur, maar mocht je een ouder huis hebben dan kan het zeker veel opleveren: 320 euro per jaar bij een tussenwoning en dit loopt op tot 1300 euro bij een vrijstaande woning. Dus een investering die zichzelf uiteindelijk terugbetaalt. Ook helpt het met het tegengaan van vocht en vochtproblemen.

  • Vloerisolatie

Bij het isoleren van een vloer is het uiteindelijke resultaat dat de warmte in je huis niet meteen via de vloer of de kruipruimte het huis verlaat. Dus je behoudt je warme voeten en het scheelt op de energierekening. Bij bijvoorbeeld een houten vloer kun je dan denken aan het aanbrengen van stevige isolatieplaten onder de vloerbalken. De te verwachte besparing zal uitkomen op 200 euro bij een tussenwoning tot 390 euro bij een alleenstaande woning.

  • Dakisolatie

Dakisolatie is ook erg belangrijk. Aangezien warme lucht de neiging heeft te stijgen, moet je zeker het dak niet vergeten te isoleren. Dit doe je door bij een plat dak isolatieplaten of -rollen te gebruiken aan de binnenkant. Bij een schuin dak gebruik je bijvoorbeeld spijkerflensdekens of folie-isolatie. De besparing bij een geïsoleerd schuin dak loopt al gauw op tot 450 kuub en bij een plat dak tot 700 kuub gas.

  • HR++ en triple glas

Enkel glas isoleert niet en vind je over het algemeen terug bij oudere woningen gebouwd voor 1970. HR++ glas is dubbel glas met een coating en triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het erg goed isoleert. De laatste is tevens de duurste glassoort. Het laten plaatsen van isolerend glas doe je door een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Vergeet je ramen dus niet!

Wat zijn isolatiewaardes?

Om erachter te komen of het materiaal dat u nodig zult hebben in staat is om warmte en kou te weren, zijn er verschillende waarden in het leven geroepen. De twee meest gebruikte zijn de Rd-waarde en Rc-waarde. De Rd-waarde geeft het vermogen aan om warmte en kou te weren en Rd-waarde geeft de warmteweerstand van de totale constructie aan. Bij die laatste kun je bijvoorbeeld denken aan de totale constructie van je dak, inclusief houten balken en dakpannen.

Daarnaast wordt ook gesproken van de lambdawaarde. Deze waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt. Via een ingewikkelde berekening kun je er dan achter komen hoeveel materiaal je nodig hebt om tot een goede en betrouwbare resultaat te komen als je bezig bent met woning isoleren. Vraag bij het aanschaffen van isolatiemateriaal in de bouwmarkt naar handige tips over de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal.

Isolatiematerialen

Materiaal Gebruikt bij Voordelen Nadelen
EPS parels (geëxpandeerd polystyreen) Platte daken, gevels (spouwmuur) en vloeren Lichtgewicht, lange levensduur, goedkoper dan XPS en vochtbestendig Blijvende vervorming bij te zware belasting en minder flexibel
PIF (power insulation foil) thermische isolatiefolie Vloerisolatie en gevelisolatie Kaatst de warmte terug, luchtkussens zorgen voor een geleidelijke afname van de temperatuur, duurzaam Is niet luchtdicht en vocht doorlatend (waardoor het ongeschikt is voor het dak)
Glaswol Inspuitbaar: spouwmuren. Platen/dekens: Hellende daken, houten vloeren, plafonds en binnenmuren Bestaat voor 80% uit grecycled glas en het is een ademend materiaal. Kan zorgen voor irritatie aan huid en ogen
Steenwol Spouwmuur, vloer, geluidsisolatie en dak. Geschikt voor zowel thermische als akoestische isolatie  Gevaar voor eventuele uitzakking bij vocht en ruim 10% duurder dan glaswol
PUR schuim (polyurethaan) Hellende en platte daken, (zolder)vloeren, kelder of kruipruimte en muren Hoge isolatiewaarde en beschikbaar als platen (hogere isolatiewaarde dan gespoten schuim en vlot te plaatsen) en als spuitbaar schuim (dicht alle kieren en spleten, stabiel en snel uitgehard) De geur is zeer vervelend (paar dagen ventileren), bij het plaatsen van gespoten PUR schuim moet een specialist dit komen doen en kleeft aan de bouwmaterialen. 
XPS (geëxtrudeerd polystyreen) Platte en hellende daken, vloeren (begane grond), kelders en muren Erg vochtbestendig, makkelijk te verwerken en vlot te plaatsen Ongeschikt voor houten vloeren, duurder dan EPS en niet brandwerend 
PE (polyethyleen) Laminaatvloeren, geluidsisolatie en waterbuizen Zeer goede akoestische eigenschappen, lage dampdichtheid, goed te gebruiken als uitvulmateriaal of randisolatie en zeer vlot aan te brengen Ongezond bij grote hoeveelheden (in een onvoldoende geventileerde ruimte) en zeer milieuvervuilend
Polyesterwol Zolders, vloeren, verlaagde plafonds, constructiewanden en binnenmuren Geen gezondheidsrisico’s, hygiënisch, bestand tegen verroting en schimmelvrij en is goed op het gebied van brandveiligheid. Praktisch geen nadelen

 

Voordelen van isoleren

  • Financieel voordeel

Na een (vaak kleine) investering kun je binnen afzienbare tijd de vruchten gaan plukken van je arbeid. De financiële besparingen op jaarbasis zijn enorm! Tevens stijgt het energielabel van je woning wat bij een eventuele verkoop van je woning ervoor gaat zorgen dat je met winst kunt vertrekken.

  • Het milieu voordeel

Wellicht ten overvloede, maar de planten en dieren zullen je dankbaar zijn. Op deze manier draag je je steentje bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. Ook bestaat de mogelijkheid om hierbij te kijken naar eco isolatie en de kosten die dit meebrengt. Zo zorg je voor een beter milieu in het kwadraat.  

  • Wooncomfort

Als je woning goed geïsoleerd is, dan merk je dit vooral tijdens hele koude dagen maar ook tijdens hele warme dagen. De opgewekte warmte blijft binnen tijdens de winterdagen en tijdens de zomer kun je de hete lucht buiten houden. Dit zorgt dus voor goed toeven in je eigen woning.

  • Veiligheid

Praktisch alle isolatiematerialen zijn gecertificeerd brandvertragend of vlamdovend. Hierdoor wordt de veiligheid in je woning enorm verhoogd want, mocht er brand uitbreken, dan zullen de isolatiematerialen ervoor zorgen dat een brand zich minder snel verspreid of zelfs in de kiem gesmoord kan worden!

Veelgestelde vraag over subsidie

  • Hoe vraag ik subsidie aan en kom ik ervoor in aanmerking?

Sinds 1 januari 2022 kun je onder bepaalde voorwaarden 30% ISDE (InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) krijgen. Ook VvE’s (Vereniging van Eigenaren) kunnen deze subsidie aanvragen. Tevens is het ook mogelijk – mocht je situatie niet onder de gestelde voorwaarden vallen – om tegen een lage rente geld te lenen om je woning te isoleren.