werknemers-houdt-isoleerwol-vast-als-isolatiemateriaal

Wat is eco isolatie en wat zijn de kosten?

Als je er aan denkt om te gaan eco isoleren, denk je behalve aan je portemonnee ook aan het milieu. Er is gelukkig voor de degene met een groot hart voor het milieu een uitgebreid assortiment aan duurzame isolatiematerialen die zorgen voor geschikte isolatie oplossingen. Wat isoleren is, wordt uitgebreid beschreven in een andere blog. Het mag duidelijk zijn dat natuurlijk isoleren een uitstekende keuze is want je kiest dan bewust voor het juiste natuurlijke isolatiemateriaal en voorkomt het gebruik van giftige stoffen. Het is dus zeker een goed alternatief voor de vaak wat goedkopere chemische isolatiematerialen.

Hieronder zullen we het gaan hebben over de verschillende materialen die beschikbaar zijn en de isolatiewaarde van natuurlijk isolatiemateriaal die uiteindelijk gaat zorgen voor een goede isolatie zonder het gebruik van schadelijke stoffen. Want voor een iets hogere investering kun je met natuurlijke isolatiematerialen veel bereiken en word je ecologische voetafdruk ook nog eens kleiner. De juiste keuze dus wat betreft natuurlijke materialen. Lees verder als je wilt isoleren op een verantwoorde manier met het gebruik van het juiste isolatiemateriaal!

Welke duurzame isolatiematerialen zijn er?

 • Ecofoam isolatie

  Ecofoam isolatie is een goed alternatief voor gespoten pur. Een duurzame isolatie die veel weg heeft van pur isolatie maar bestaat uit materialen die beter zijn voor het milieu. Zo is onder andere het giftige cfk gas (chloorfluorkoolwaterstoffen) vervangen door een CO neutraal HFO gas (hydrofluorolefin). HFO’s, samen met natuurlijke koelmiddelen zoals ammoniak, koolstofdioxide en propaan, spelen een belangrijke rol in het stopzetten van het gebruik van gefluorideerde broeikasgassen en zorgen hierdoor voor een milieuvriendelijke toepassing van het plaatsen van Ecofoam isolatie in wanden en plafonds. Ecofoam zorgt voor een perfecte isolatie die luchtdicht en kostenbesparend is.

  • Voordelen: luchtdicht maar wel damp open, hoge rc waarde, isolatie zonder naden en kieren en wordt geplaatst met behulp van water in plaats van schadelijke gassen.
  • Nadelen: Opgebrachte en uitgeharde ecofoam kan alleen mechanisch worden verwijderd en helaas voor de doe het zelver: je mag het alleen door een gespecialiseerd bedrijf laten aanbrengen.
  • Kosten: Gemiddeld €20 tot €25 per m²
 • Hennep

  is een hoogwaardig materiaal en een uitstekende isolator. Als je kiest voor hennep isolatie dan kies je voor een natuurlijke isolatie gemaakt van de hennepplant. Het zijn de sterke houtachtige vezels van de hennepplant die geschikt zijn voor de productie van hennepwol. Hennepwol is een uitstekende isolator met akoestische eigenschappen en kan daarom prima toegepast worden als milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Je komt het vooral tegen in de vorm van isolatiedekens en isolatieplaten welke te plaatsen zijn in muren (spouwmuurisolatie), hellende daken, houten vloeren (vloerisolatie), plafonds (plafond isolatie) en gevels. Hennep isolatie biedt dus thermische en akoestische isolatie (wat zorgt voor een goede geluidsabsorptie) en is dus een van de beste en meest veelzijdige isolatiematerialen die er op dit moment beschikbaar is.

  • Voordelen: bevat geen schadelijke stoffen, bestand tegen schimmels en bacteriën en is een duurzaam en vochtregulerend materiaal.
  • Nadelen: duurder dan vergelijkbare natuurlijke isolatiematerialen en teveel vocht kan de isolerende eigenschappen van hennep negatief beïnvloeden.
  • Kosten: Gemiddeld €15 tot €20 per m²
 • Katoenvezelplaten

  zoals Pavatextil, is isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van katoenvezels die afkomstig zijn van gerecycled textiel (85%) en polyestervezel (15%), dus je isoleert je woning eigenlijk (o.a.) met oude jeans! Het is toe te passen aan de binnenzijde van muren, hellende daken of te gebruiken als vloerisolatie. Behalve dat het brandwerend is, is dit duurzaam isolatiemateriaal behandeld tegen schimmelvorming en regelt het op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid (vochtregulerend), welke zorgt voor gezond binnenklimaat.

  • Voordelen: biedt thermische en akoestische isolatie, gemaakt van gerecyclede jeans en is eenvoudig te versnijden zonder irritatie aan de ogen, huid of slijmvliezen.
  • Nadelen: katoen isolatie is niet waterafstotend en is zodoende dus niet geschikt om te plaatsen in vochtige omgevingen. Daaronder vallen onder andere spouwmuren en ook binnenmuren als er sprake is van een vochtig binnenklimaat.
  • Kosten: Gemiddeld €20 per m²
 • Schapenwol isolatie

  is erg populair. Het biedt zowel een uitstekende thermische isolatie als akoestische isolatie en beschikt over een natuurlijke isolatie. De isolatiematten en dekens worden tijdens een speciaal productieproces vervilt tot een stevig materiaal.

  • Voordelen: vocht wordt goed opgenomen (tot 35% eigen gewicht) en het heeft een goede vochtregulering waardoor schimmels worden voorkomen, makkelijk te scheuren en te plaatsen en is herbruikbaar.
  • Nadelen: schapenwol is een stuk duurder dan andere natuurlijke isolatie materialen.
  • Kosten: Gemiddeld €20 tot €25 per m²
 • Houtvezel isolatie

  is een materiaal dat gemaakt wordt van Noord-Europees sparrenhout dat PEFC-gecertificeerd is en wordt vervaardigd door middel van een proces dat de houtvezel mengt met een natuurlijk bindmiddel en andere toevoegingen (zodat het onder andere waterafstotend wordt). Het is beschikbaar in zowel een flexibele vorm als een stabiele vorm (platen). De laatste is steviger en daardoor geschikt voor gebruik als het onderdak.

  • Voordelen: vochtregulerend, dampopen, geluidsisolerend en het is makkelijk te verwerken.
  • Nadelen: in een aantal gevallen wordt ammoniumfosfaat gebruikt om de houtvezel platen brand- en schimmelwerend te maken en om het materiaal van de stabiele platen soepel te maken gebruikt men in enkele gevallen polyolefine (kunststof polymeer). Houd hier rekening mee bij de aanschaf het houtvezel.
  • Kosten: Gemiddeld €20 tot €25 per m²
 • Cellulose isolatie

  of papiervlokken isolatie wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier en is de laatste tijd erg populair geworden. Door tijdens het productieproces boorzout toe te voegen aan het versnipperde materiaal, wordt het brand- en schimmelwerend.

  • Voordelen: Ademend product, geluidsisolerende werking en brandveilig en schimmelwerend.
  • Nadelen: Ongeschikt voor natte of erg vochtige omstandigheden
  • Kosten: Gemiddeld €15 tot €20 per m²

Voordelen van eco isolatie

De aandacht voor duurzaamheid en het milieu is de afgelopen jaren enorm toegenomen. We gebruiken vaker natuurlijke producten, die niet schadelijk zijn en die biologisch afbreekbaar of recyclebaar zijn. Ook bij het isoleren van woningen en gebouwen wordt er steeds meer voor ecologische isolatiematerialen gekozen die een hoge isolatiewaarde garanderen. De hierboven genoemde natuurlijke isolatiematerialen kunnen veelal op dezelfde manier gebruikt worden als schadelijke producten: als dakisolatie, gevel isolatie, wandisolatie, vloer isolatie en geluidsisolatie. Tevens is het zo dat natuurlijke isolatie vaak ook zorgt voor een betere ventilatie en door de ruime keuze in diverse soorten materialen geven veel particulieren en bedrijven de voorkeur aan een isolatiemateriaal dat minder belastend is voor het milieu, ook voor de subsidies die vanuit de overheid te krijgen zijn.

Nadelen van eco isolatie

Ondanks al de positiviteit rondom eco isolatie en natuurlijke materialen, zijn er toch nadelen aan deze vorm van isoleren. Over het algemeen is het toch zeker zo dat de materialen niet altijd even goed isoleren als het synthetische alternatief, waardoor de keuze niet altijd vanzelfsprekend is. En vaak is er ook meer natuurlijk isolatiemateriaal nodig om dezelfde isolatiewaarde te behalen dan met synthetische materialen, waardoor de kosten wat hoger uit kunnen vallen. Hierdoor is het goed om uit te zoeken of het isolatiemateriaal geschikt is voor jouw portemonnee, maar tevens ook een goede isolatie biedt.

Kosten van eco isolatie

De kosten voor het isoleren van je woning op een natuurvriendelijke manier hoeft niet zo duur te zijn 

Veel gestelde vragen over eco isolatie

 1. Waar vraag ik subsidie aan voor eco isolatie?
  Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is informatie te vinden voor ondernemende eigenaren van (bedrijfs)panden die meer informatie willen over de aanvraag van de subsidieregeling.
  Eigenaren van een koopwoning en VvE’s kunnen voor een energiesubsidie ook terecht bij de Rijksoverheid.  Een lening die boetevrij en tegen een lage rente af te sluiten is.
 2. Zijn zonnepanelen een goede toevoeging?
  Jazeker! Ze gaan lang mee (30+ jaar) en de besparing op de energierekening kan oplopen tot ruim 1200 euro op jaarbasis. Helaas is het zo dat de subsidieregeling vanuit de overheid is gestopt. Desondanks kun je als particulier nu gebruik maken van de BTW-regeling en vorder je bij de Belastingdienst het volledige BTW-bedrag na de installatie in 3 stappen terug. Dat is dus een korting van 21% die je meepakt en zo verdien je je investering een stuk sneller terug. Tevens kun je ook gebruik maken van de Energiebespaarlening voor de financiering van je zonnepanelen. 
 3. Is isolatie een verplichting vanuit de overheid?
  Nee. Dat is het zeker niet. Aan de andere kant wilt de overheid de mensen wel stimuleren om isolatie van je woning of bedrijfspand serieus te nemen en heeft hiervoor verschillende voordelige regelingen in het leven geroepen die het makkelijker maken om te beginnen met het isoleren van je woning.