Wat kost isoleren van een dak en wat levert het op!

Het isoleren van je dak is een klus die je goed zelf kunt uitvoeren. Zorg voor de juiste isolatiematerialen om zoveel mogelijk profijt te hebben van het geïsoleerde dak. Niet alleen de winst op energieverbruik is hierbij van belang, maar ook een goede ventilatie. Hierdoor blijft de temperatuur in je woning constant en dat draagt bij aan jouw gezondheid.

Wat doet isolatie?

Door je dak te isoleren, houd je de warmte in je woning beter binnenshuis. Warmte stijgt omhoog en dat maakt dat dakisolatie jou het nodige kan opleveren. De temperatuur in huis zal behaaglijk zijn en het bedrag dat je maandelijks aan je energiemaatschappij kwijt bent, zal een stuk lager uitvallen.

Kosten voor isoleren dak

Afhankelijk van het soort materiaal dat je gaat gebruiken, lopen de kosten voor de isolatie van een dak uiteen van 20 tot 100 euro per vierkante meter. Welk soort materiaal nodig is voor een goede dakisolatie verschilt per situatie. Het bedrag dat jij kwijt bent voor de isolatie van je dak hangt onder meer af van:

  • de isolatiewaarde van het gekozen isolatiemateriaal
  • het aantal vierkante meters dat je isoleert
  • het type dak en woning

Kosten isolatie dak en rendement

Bij een vrijstaand huis zul je meer vierkante meters moeten isoleren en ben je meer kwijt aan kosten voor het isoleren van je dak. Al met al bespaar je gemiddeld 9 euro aan energiekosten per vierkante meter die je isoleert.

Het nut van ventilatie

Goed ventileren is van belang, als jij je energiekosten laag wilt houden en in een gezonde woning wilt leven. Voor het verwarmen van vochtige lucht verbruik je meer energie en dat kost onnodig veel geld. Een goed geventileerd huis heeft een droge en frisse lucht die snel kan worden verwarmd. Plaats jij gipsbetonblokken? Het is goed om te weten dat deze wel vocht doorlaten, terwijl ze toch luchtdicht zijn. Als je glaswol gaat gebruiken, is het verstandig om voor spijkerflensdekens te kiezen, omdat deze damp tegengaan. De keuze voor de juiste isolatiematerialen is bepalend voor het positieve effect op jouw welzijn en je energielasten.

Conclusie

Door isolatiemateriaal op de juiste manier toe te passen en oog te hebben voor een goede manier van ventileren, bespaar jij maandelijks op je energiekosten en voelt jouw de lucht in huis prettig aan. De kosten voor het isoleren van je dak verdien je na verloop van tijd terug door een blijvend lagere energierekening. De voordelen voor je gezondheid zijn minstens zo positief, omdat op de juiste manier ventileren de luchtvochtigheid op een goed niveau houdt.