Wanneer je zelf je huis wilt gaan isoleren, is het goed om eerst uit te zoeken welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw klus. Als je kiest voor platen, vergelijk dan eerst PUR vs PIR voor je isolatieplaten gaat kopen. Houd daarbij rekening met de Rd-waarde, omdat deze waarde laat zien hoe goed het isolatiemateriaal zelf isoleert. De Lambda waarde is ook van belang, omdat je hierdoor weet hoeveel warmte het materiaal kan doorlaten.
PUR isolatieplaten
Dit type isolatieplaat is gemaakt van een tweetal vloeibare bestanddelen, namelijk polyol en isocyanaat. Op het moment dat beide componenten met elkaar worden gemengd, ontstaat polyurethaan. Dit is een duurzame harde schuimsoort die als isolatieplaat gebruikt kan worden. Dit type plaat is alleen geschikt voor toepassing onder een betonvloer. Kenmerkend voor deze vorm van isolatie is de:
- eenvoudige toepassing door het lichte gewicht en kliksysteem
- hoge Lambda waarde dus goede isolatie bij alle diktes
- lange levensduur
PIR isolatieplaten
Ook deze platen worden gemaakt van kunststofschuim, maar er is een duidelijk verschil. Bij dit type plaat is polyisocyanuraat het hoofdbestanddeel. Door katalysator drijfgassen aan de isocyanaten toe te voegen, wordt een lichtgewicht isolatieplaat met een hoge isolatiewaarde verkregen. Het verschil tussen pur en pir zit niet alleen in de isolatiewaarde en het gewicht van de plaat.
PUR vs PIR isolatiemateriaal
De verschillen tussen beide vormen van isolatie laat zien dat PIR-platen de beste keuze zijn. Zie het als een verbeterde versie van PUR. Als je beide platen met elkaar vergelijkt, dan valt de PIR isolatieplaat in positieve zin op door:
- hogere isolatiewaarde bij alle diktes
- waterafstotend te zijn
- hoge drukvastheid, waardoor het ook voor platte daken geschikt is
- milieuvriendelijker te zijn dan PUR-platen
- weinig gassen vrij te laten bij brand
- geen vezels los te laten tijdens het plaatsen
- de hogere Rd-waarde
Conclusie
Per vierkante meter ben je voor de PIR-platen ongeveer 3 euro extra kwijt, maar je hebt dan wel een vorm van isolatie die je ook voor je daken kunt gebruiken. Voor beide soorten platen geldt wel dat je naden en kieren (koudebruggen) zult moeten dichten met isolatietape of kit.
De vergelijking PUR vs PIR laat zien dat de PIR-isolatie de beste keuze is. Niet alleen qua isolatiewaarde, maar ook op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.