Een plat dak isoleren met weinig ruimteverlies

Wanneer je een plat dak isoleren wilt, kun je kiezen voor isolatie via buitenkant, maar je kunt ook een plat dak isoleren van binnenuit. De meest simpele manier om jouw dak van isolatie te voorzien, is via de binnenkant. Hierbij gebruik je steenwol of glaswol dat al dan niet van een dam remmende laag is voorzien. Van binnenuit werken betekent niet alleen minder werk, maar maakt het ook mogelijk om onder alle weersomstandigheden aan de slag te gaan.

Binnenkant plat dak isoleren

Met de “koude dak methode” wordt isolatiemateriaal onder de dakbedekking en onder het dakbeschot aangebracht. Omdat dit materiaal een lagere isolatiewaarde kent dan PIR is het goed om een dikke laag aan te brengen. Isoleer jij je plat dak op deze manier, dan hoef je niet diep in de buidel te tasten, maar loop je wel het risico op vochtproblemen. Zorg er daarom voor dat je ook folie gebruikt bij je isolatie wol.

Spijkerflensdekens gebruiken

Ruimteverlies tot een minimum beperken, doe je door gebruik te maken van spijkerflensdekens. Hierbij is jouw isolatie wol al voorzien van de benodigde dam remmende laag. Het maakt het isoleren van je plat dak niet alleen eenvoudiger, maar voorkomt ook vochtproblemen. Jouw plat dak isoleren van binnenuit, doe je als volgt:

  • snijd het isolatie wol ruim af
  • plaats het tussen de draagbalken
  • niet de papierflappen van de spijkerflensdekens vast aan het omliggende hout
  • werk het geheel netjes af met schrootjes of gipsplaten

Zorgvuldigheid voorkomt spijt

Zorg dat je de spijkerflensdekens nauwkeurig plaatst om vocht te voorkomen. Je kunt ongewenst vocht voorkomen door ervoor te zorgen dat de isolatiedekens net zo breed zijn als de afstand tussen de balken en zorg daarnaast voor een goede overlap. Voorkom dat je iets in de papierflappen van de isolatiedekens hangt, want zo creƫer je een opening en dan ligt vocht al snel op de loer.

Jouw plat dak isoleren is dus een klus die je dus heel goed zelf kunt klaren. Met de besparing op je energiekosten biedt het jou de kans om je direct te gaan verdiepen in je volgende klus.