Wil jij er in de winter warmpjes bijzitten, zonder je energieleverancier te spekken? Een spouwmuur isoleren, is de juiste manier om dit voor elkaar te krijgen. Welke spouwmuur isolatie jij het beste kunt kiezen, hangt af van je situatie. Lees hieronder waar je rekening mee moet houden als jij spouwmuur isolatie wilt laten aanbrengen.
Spouwmuur isoleren
Zorg voor een goede voorbereiding, wanneer je op zoek gaat naar isolatiemateriaal. De juiste keuze is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:
- dikte van de spouw
- grootte van de voegen
- vochtwerendheid
- isolatiewaarde
- kostenplaatje
Materialen spouwmuur isolatie
In de meeste gevallen wordt gekozen uit de volgende soorten isolatiematerialen:
- glaswol
- PUR-schuim
- EPS korrels
1. Glaswol
Kies voor glaswol, als je zowel thermische als akoestische isolatie wilt profiteren. Glaswol is brandwerend, brandvast en vochtwerend. Bovendien is het te recyclen, waardoor je bijdraagt aan behoud van het milieu.
2. PUR-schuim
Kies je voor PUR-schuim, dan wordt jouw muur volgespoten met een foam die in je muur gaat uitzetten. Hierdoor ben jij naden en kieren te slim af en dat ga je merken. PUR-schuim is een goede keuze bij kleine spouwbreedtes. Met dit foam geniet jij van een isolatiemateriaal dat krimpvrij, winddicht, vochtwerend en brandwerend is.
3. EPS korrels
De EPS korrels of polystyreen parels zijn kleine piepschuim bolletjes die in je spouwmuur worden geblazen. Ze zijn gemaakt van aardolie en verkrijgbaar in witte en zwarte varianten. Bij isolatie wil je een zo hoog mogelijke isolatiewaarde en dat bereik je met de zwarte ESP korrels. De korrels zijn volledig afbreekbaar dus je kunt ze met een gerust hart aanschaffen.
Kosten spouwmuur isolatie
Isoleren is natuurlijk niet gratis. Per vierkante meter zul je tussen de 15 en 30 euro per m2 kwijt zijn, afhankelijk van het type isolatie dat je kiest. Glaswol is de goedkoopste toepassing, want hierbij betaal jij slechts 15-20 euro per m2. Verreweg het hoogste bedrag ben je kwijt, als je kiest voor PUR-schuim. Hiervoor mag je per m2 tussen de 25-30 euro neertellen.
Subsidie spouwmuur isolatie
Maak gebruik van een subsidieregeling om zoveel mogelijk profijt te hebben van jouw geïsoleerde spouwmuren. Je kunt gebruikmaken van de energiebespaarlening particulieren die de overheid in het leven heeft geroepen. Een andere mogelijkheid is het verlaagd BTW tarief voor de arbeidskosten die gemoeid gaan met de isolatie van jouw spouwmuur.
Spouwmuur isolatie ervaringen
De ervaringen na het aanbrengen van de isolatie lopen uiteen van een aangenamer gevoel in huis tot een aanzienlijk slinkende energierekening. Op de site van ‘eigen huis’ bestaat een community over spouwmuur isolatie met vele verschillende verhalen. Sta er wel bij stil dat het goed is om jouw situatie van tevoren goed in kaart te brengen. Zo voorkom je teleurstelling achteraf en geniet je van een behaaglijk warm huis en minder geluidsoverlast. Om je te informeren over de aanschaf van apparatuur of gereedschap bij het isoleren adviseren wij eens een kijkje te nemen op gereedschappengids.nl.