Hoe kan je een houten vloer zelf isoleren en verwarmen?

Het is heel goed mogelijk om je houten vloer zelf te isoleren. Isolatie aanbrengen betekent dat er minder kans bestaat op vocht en koude lucht die tussen de naden van de houten vloer (afkomstig van de ruimte daaronder kruipruimte) naar boven gaat komen.

Hoe begin je met de isolatie van je vloer

Er zijn een aantal dingen die je vooraf even goed moet nakijken. Als eerste hoeveel ruimte heb je onder de vloer om de isolatie aan te brengen. Hoe diep is je kruipruimte? Je gaat de isolatie onder je houten vloer aanbrengen tussen de balken. Maar dan moet er wel genoeg ruimte voor zijn. Bij een minder dan 50 centimeter diepe kruipruimte moet je waarschijnlijk een ander isolatiemateriaal nemen. Ook als er helemaal geen kruipruimte onder je houten vloer zit. Daarnaast moet je ook even de houtvochtigheid van je vloer op meten.

Een houten vloer zelf isoleren begint met het meten van de houtvochtigheid. Hier gebruik je een speciale houtvochtmeter voor. Dit is om te voorkomen dat de kans bestaat dat je met hout rot te maken krijgt. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer kan vocht komen. De houtvochtmeter moet altijd uitkomen op minder dan 20%.

Wat voor isolatiemateriaal heb ik nodig?

Zelf een houten vloer isoleren daar kan je glaswol of steenwol voor gebruiken. Deze kan je op maat snijden en direct plaatsen onder de planken van je vloer tussen de balken. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor thermokussens. Die kan je ook op maat snijden maar zijn veel lichter in gewicht en ook al gevouwen. Dit werkt heel makkelijk met name als je de houten vloer zelf wil isoleren in of via de kruipruimte.

Kan ik vloerverwarming nemen?

Een houten vloer zelf isoleren is echt iets om in overweging te nemen. Het levert je enkel en alleen maar veel voordeel op. Wil je vloerverwarming nemen bij je houten vloer? Dan is dit vaak geen goede combinatie. Hout is een natuurproduct en daardoor blijft het ook werken.
Niet iedere vloer en dan met name de houtsoort is daar geschikt voor.
Bij een eikenhouten vloer kan het wel. Maar laat je altijd vooraf goed adviseren en informeren voor je hier een definitieve beslissing over neemt. Het is niet onmogelijk maar er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten.