Warmteverlies is naast vocht de grootste vijand van veel huizen in Nederland. Een adequate thermische isolatie is voor deze woningen essentieel. Het is niet alleen van top belang om deze isolatiewerken nauwkeurig uit te voeren, maar ook om hiervoor het juiste isolatieproduct te kiezen. Een technologie die de laatste jaren behoorlijk aan belang heeft gewonnen is de isolatie met behulp van purschuim.
Purschuim, dat ook wel polyurethaanschuim wordt genoemd, is ongetwijfeld een uitstekend isolatie- en afdichtingsmateriaal. Er zijn talloze soorten van dit product op de markt, daarom is het de moeite waard om iets meer over hun specifieke eigenschappen te leren. Ontdek hoe de verschillende soorten polyurethaanschuim van elkaar verschillen en wat hun toepassingen zijn.
Purschuimen en hun eigenschappen
Het polyurethaan in purschuim bestaat hoofdzakelijk uit twee grondstoffen: isocyanaat en polyol, twee stoffen die van ruwe olie zijn afgeleid. Na het mengen van die twee procesklare vloeibare componenten (en diverse hulpstoffen) ontstaat er een chemische reactie.
Het voornaamste voordeel van purschuim zijn de uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Purschuim als isolatie gebruiken is zeer verstandig omdat het zowel tegen relatief hoge belastingen bestand is als tegen schimmels. Het is ongetwijfeld een ideaal materiaal voor alle bouw- plus renovatiewerken en akoestische isolaties. In het geval van het gebruik van een soepel polyurethaanschuim ook voor montages en afdichtingen.
Purschuim biedt een perfecte hechting op zowel verticale als horizontale oppervlakken en heeft een poreuze structuur. Dit polyurethaanschuim kenmerkt zich bovendien door een korte behandeltijd en behoudt ook na de uitharding zijn chemische neutraliteit.
Gesloten en opencellig purschuim
De verschillende soorten beschikbare purschuimen zijn in twee basistypen onder te verdelen: gesloten en opencellig purschuim. De laatste is bedoeld voor gebruik binnenshuis, met name voor het isoleren van muren en daken en voor het vergroten van het akoestische comfort van een kamer. Dit omdat polyurethaanschuim een zeer hoge geluidswering heeft.
Opencellig purschuim is ook dampdoorlatend, waardoor deze isolatieschuim ‘ademt’. Van binnenuit in een woning gespoten, rechtstreeks op het dak, kan het eenvoudig op een membraan of beplating aangebracht worden.
Waarom polyurethaan purschuim gebruiken om te isoleren
Polyurethaanschuim wordt al meer dan 50 jaar gebruikt om gebouwen te isoleren. Het wordt veelal met behulp van een speciaal purpistool of purspuit aangebracht. Het kan eventueel ook als handschuim verwerkt worden.
Deze pur wordt behoorlijk snel hard, zet daarbij ook uit en hardt uit met het vocht in de lucht. Spuit polyurethaanschuim kan snel en gemakkelijk door zowel amateurgebruikers als professionals aangebracht worden.
Wat zijn de belangrijkste toepassingen van spuit purschuim?
Polyurethaanschuim kan vrijwel overal voor warmte en akoestische isolatiedoeleinden gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan daken, zolders, gevels, funderingen, kelders, vloeren, binnenmuren, overlappingen tussen vloeren, wandafscheidingen, plafonds en opslagruimten.
Het kan ook op structurele elementen van gebouwen gebruikt worden, zoals balkons, deuren, pijpen en leidingen, watertanks en op hellende, ruwe en oneffen oppervlakken.
De belangrijkste voordelen van purschuim
Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van purschuim. Waaronder een uitstekende thermische efficiëntie en de bescherming tegen vocht plus schimmel. Dit maakt het een uiterst veelzijdig middel voor verschillende toepassingen.
Het vermogen om een lucht- en waterdichte afdichting tot stand te brengen. Dit in combinatie met zijn weerstand tegen vocht, schimmels en doorzakken, maakt purschuim tot een superieure keuze voor het verhogen van de energie-efficiëntie en het waarborgen van de structurele integriteit. Polyurethaanschuim is daardoor perfect toepasbaar in zowel residentiële als commerciële omgevingen.
Dus waarom profiteer jij ook zowel binnen als buiten niet van alle voordelen die het gebruik van purschuim biedt boven een ander type schuim voor het isoleren en afdichten van kieren?