Wil je duurzamer verwarmen in je huis? Dan kan het nuttig zijn om je huis extra te isoleren. Een van de mogelijkheden om duurzamer te verwarmen is de warmtepomp, die warmte uit de omgeving haalt en dit omzet in energie voor het verwarmen (of koelen) van je woning. Maar is isoleren verplicht bij het aanleggen van een warmtepomp? In dit artikel leggen we uit wat belangrijk is als het gaat om het rendement van een warmtepomp.
De isolatiewaarde van je woning
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het feit is dat een warmtepomp het meeste rendement oplevert wanneer je woning goed geïsoleerd is. Maar hoe kun je de isolatiewaarde van je woning bepalen? Over het algemeen is dat te bepalen op basis van het bouwjaar. Al kan er natuurlijk tussentijds altijd nog extra isolatie zijn aangebracht. Houd (zonder extra isolerende maatregelen) rekening met de volgende isolatiewaardes per bouwjaar:
- Tussen 1930 & 1975: niet goed geïsoleerd bij de bouw, waarschijnlijk spouwmuur aanwezig.
- Tussen 1976 & 1982: matig geïsoleerd bij de bouw, vaak spouwmuurisolatie of dakisolatie met beperkte dikte aanwezig. Soms dubbelglas in de woonkamer.
- Tussen 1983 & 1991: redelijk goed geïsoleerd. Woonkamer heeft vaak dubbelglas.
- Na 1992: goed tot zeer goed geïsoleerd.
Zo kun je beter isoleren
Als je niet zeker weet hoe goed je huis geïsoleerd is, kun je altijd een energielabel aanvragen (als je die nog niet hebt. Ze controleren dan exact waar het huis geïsoleerd is en op basis daarvan wordt een advies uitgebracht voor mogelijk betere isolatie. Bij beter isoleren wordt vaak gedacht aan spouwmuurisolatie en isolerende beglazing. Maar je kunt bijvoorbeeld ook het dak binnenuit isoleren en de kruipruimte na-isoleren.
Is isoleren verplicht voor een warmtepomp?
Zoals hierboven aangegeven, levert een goede isolatie altijd het beste rendement op. Zeker voor een All-Electric warmtepomp. Maar tegenwoordig zijn er ook hoge temperatuur warmtepompen die ook heel goed toe te passen zijn in woningen met iets minder goede isolatie. Dit kan bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp zijn die op hoge temperatuur werkt. Maar je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. Bij piekbelasting springt de cv-ketel in die combinatie bij en deze zorgt ook voor het verwarmen van warm water.
Er zijn dus zeker mogelijkheden als je woning minder goed geïsoleerd is, maar isoleren levert altijd het meeste voordeel op.